Tour de club – Judo Bivoj

Prvním ,,střípkem“ ze seriálu Tour de club, který má za cíl navštívit všechny pražské oddíly v roce 2022, se stalo Judo Bivoj. Oddíl s dlouholetou tradicí, který v současné době působí na několika základních školách v Praze a okolí, se kvalitně věnuje mládeži. Z jeho řad vzešla v minulosti  řada zvučných jmen. Mezi trenéry působil i současný předseda Českého svazu juda Pavel Volek. Mezi klubové ,,srdcaře“ však patří trenéři otec a syn Jan a Dan Průšovi, Radek Šimek, Václav Chaloupka či Bivoj Kalaš. Nedávno se trenérská základna rozrostla o zvučné jméno.  Několikanásobný mistr světa i Evropy ve veteránech Kirill Ionov převzal závodní skupinu mládeže. Klub spolupracuje i s nadšenci pražského juda jako je Renata Bláhová či Jiří Sosna a v současné době též s desítkou nových nadějných mladých trenérů…

Chladným a deštivým večerem se ve čtvrtek 10.2. blížím k ZŠ Kuncova, abych navštívil závodní skupinu Judo Bivoj od 18 hodin. U hlavního vchodu mě vítá Daniel Průša – mladší z klanů Průšů bez kterých by tento oddíl nebyl. 

Již při příchodu ke kanceláři (vedle dojó) se seznamuji s další trenérskou stálicí Radkem Šimkem a mladou asistent trenérkou Martinkou Hájkovou. S tréninkem mladší skupiny judistů končí zrovna Jan Průša a může tak začít diskuze nad tématy pražského juda. Postřehů je dost, doba je dynamická a neustále se měnící současný stav českého juda klade na sebe velká očekávání. 

To už přichází trenér Kirill Ionov – ruský veteránský šampion, který se chystá od 18 hodin na trénink závodní skupiny. Té se účastní cca 8 dvojic. ,,Bohužel, covid nám docházku trochu znepříjemnil“, hlásí Průša junior. I tak trénink však neztrácí nic ze svého obsahu. Po rozcvičce a ,,rozpadání“ se postupně přechází k nácviku technik. Tady se ukazuje sensei Ionov jako výborný praktik, jedné dvojici vysvětluje co nejvíce praktické využití úchopu, u druhé se zase zaměřuje na postavení nohou. V tom přidává i svůj hod.. není mu co vytknout, teď už jen, aby mu to jeho svěřenci oplatili stejně dobře – snaží se, o šikovné mladé judisty tu není nouze. 

Atmosféra působí rodině, avšak důslednost a disciplína hraje hlavní roli. To je od trenéra Ionova znát na první pohled.

Pomalu se má návštěva zde chýlí ke konci. Přichází tak čas na závěrečné skupinové foto. A zde mi opět ,,prochází“ žilami pozitivní energie, radost a nadšení. Nic není strojeného, vše vypadá naprosto pozitivně a spontánně.

A tak by to mělo být. 

Jak už jsem psal na na facebooku Pražského svazu juda: ,,zde jsem lásku k judu uvěřil“.

Erik Hlaváček

Více o Judo Bivoj na: www.judobivoj.cz