Tour de club – TJ Sokol Praha Vršovice

Do pražské sokolovny TJ Sokol Praha Vršovice vyrážíme s Jendou Kučerou na další díl ze seriálu ,,Tour de club´´. A nejedná se o ledajaký oddíl. Z tohoto klubu za poslední dekádu vzešli dva účastníci Olympijských her – Jaromír Ježek a Jaromír Musil. Zasloužil se o to i legendární trenér oddílu a bývalý předseda Pražského svazu juda Zdeněk Kasík. TJ Sokol Praha Vršovice rovněž sbírá po dlouhá léta titul Nejúspěšnější klub v ČR, když dosahuje výsledků napříč všemi věkovými kategoriemi.

Dominantní postavení má i na ,,poli´´ veteránského juda. Lze říct, že centrum české veteránské reprezentace se odehrává právě zde. Však hlavní úsilí v této oblasti vynakládá reprezentační trenér veteránů a zároveň předseda oddílu Jaroslav Banszel, který je první, kdo nás vítá před vstupem do dojó. Naše návštěva může začít. 

Již při vstupu na tatami vidíme právě probíhající trénink mládeže, vedle juda se věnuje skupině i fyzioterapeutka, kterou ve Vršovicích využívají. Sem se ještě dostaneme, teď však spěcháme na schůzku, která začíná s J. Banszelem, hospodářkou oddílu Dášou Banzselovou a již zmíněným Zdeňkem Kasíkem.

Témat je spoustu a ,,dotkneme´´ se takřka všech oblastí pražského juda. Však je k tomu důvod, zkušenosti od bývalého předsedy kraje Z. Kasíka, který vedl svaz 20 let, přijímáme se vší vážností, zrovna tak postřehy a náměty od manželů Banszelových. 

Jdeme se opět podívat na tatami. Komplexnost tréninkové skupiny je zde vidět na první pohled. Dívky, chlapci až po zralé seniory – ano, každá věková i váhová kategorie má zde zastoupení. Však právě rovnoměrně získané výsledky od mládeže až po veterány řadí tento klub dlouhodobě mezi nejúspěšnější v republice – a mnohokrát oficiálně úplně nejúspěšnější.

Na závěr nesmí chybět foto a odebíráme se k odchodu. Při tom se snažím rozhlédnout široko daleko po celém sokole, kde jsem strávil 5 let svého judistického života – byť už je tomu přibližně 15 let nazpět. 

A ,,zub´´ času je znát. O dost modernější prostředí jakoby ožilo zásahem rekonstrukcí a ,,vdechlo´´ nový náboj do tohoto sokola, který už může dlouho říct, že zde vyrostli a stále působí olympionici – alespoň judističtí. 

Erik Hlaváček