Tour de club – Judo Zbraslav

Dalším oddílem v seriálu Tour de club je Judo Zbraslav. Dojó tohoto oddílu je na ZŠ Vladislava Vančury, kde probíhají tréninky dvakrát týdně pro všechny věkové kategorie dětí a mládeže. Různorodá skupina malých nadějí je vedena zakladatelem oddílu Václavem Holubem společně s jeho dcerou a trenérkou žáků Šárkou Holubovou. 

Při našem příchodu s Jendou Kučerou (místopředseda KSJu Praha) na ZŠ Vladislava Vančury se ocitáme u tatami, kde už se houfuje veliká skupina dětí k tréninku. Vítá nás zakladatel oddílu a hlavní trenér Judo Zbraslav Václav Holub. Ten nás zasvěcuje do osnovy dnešního tréninku. 

Tréninková jednotka je zde poměrně dlouhá – trvá 2 hodiny a 15 minut. Jsme svědky velice pečlivé rozcvičky a gymnastické průpravy. Na tomto si trenéři velice zakládají včetně trenérky Šárky Holubové, která se věnuje kategorii žáků. Zrovna tak všichni musí znát názvosloví technik a zařazení chvatů do jejich kategorií. Filozofie juda je rovněž dětem vštěpována. I na regeneraci se zde klade velký důraz. V klubu je k dispozici fyzioterapeutka, která má na starosti péči o pohybový aparát dětí. Atmosféra v tomto oddíle je velice přátelská, působí až rodinně. To umocňují i velice mladí účastníci tréninku, kterým se věnují ti starší. 

Judo Zbraslav je velice známý klub i pro svůj tradiční Vánoční turnaj, který pořádá již mnoho let na závěr roku. Sjíždí se sem celá Praha.

V minulosti se tento oddíl hojně účastnil i turnajů po celé ČR, v dnešní době již převažuje práce s dětmi v oddíle, masově na turnaje se nejezdí, avšak je to možné. ,,Mladí trenéři mají energii, pracují a s dětmi na závody vyjedou, i když ne v takové míře jako tomu bylo před mnoha lety“, doplňuje Václav Holub.

Závěrem si děláme společnou fotečku. Opět na mě doléhá pocit rodinné atmosféry, takřka je ,,cítit v kostech“. 

A proto nám návštěva opět dodala mnoho energie nad tour po pražských oddílech. Kde je srdce, tam se rádo navštěvuje.

Erik Hlaváček