Tour de club – Yawara Prague

V další zastávce na ,,trase“ pražských judistických oddílů představujeme klub SK Yawara Prague. Pokud někomu zní název tohoto klubu cizokrajně, má to své opodstatnění. V tomto oddíle našly útočiště pro tréninky juda děti z až 20 států. Vedoucí trenérkou je Mgr. Irina Gračova. Trenérka pocházející z Ruska, která se může pyšnit dvěma vysokoškolskými diplomy, mj. i v oblasti psychologie a sportu. Při návštěvě na Praze 13 na Slunečném náměstí, kde je jedno z tréninkových míst SK Yawara Prague, se před mými oči oddává tréninku juda skupinka cca 25 dětí z Ruska a Ukrajiny. V kontextu dnešní situace mezi oběma státy, se tak vyskytl zcela paradoxní jev. 

Již při mém příchodu na Slunečné náměstí 13, kde začíná má návštěva v SK Yawara Prague, se mě velice ochotně ujímá hlavní trenérka klubu Irina Gračova. Ta má za sebou vyjma svého vzdělání další zajímavé zkušenosti. Tak např. působnost ve sportovní škole olympijské přípravy v Rusku, kde dosáhla nejvyššího trenérského vzdělání. Absolvovala seminář s japonskými mistry Yamashitou a Komatou. Získala i ocenění Mezinárodní mistryně sportu od RSJu.

Ohledně členské skladby klubu SK Yawara Prague dodává: ,,máme tu děti z nejrůznějších koutů Evropy i světa. Nejvíce však Ukrajinců a Rusů, ale v minulosti to bylo až dvacet národností. Děti si rozumí a fungujeme už mnoho let.“

Ano, tréninkové skupiny tvoří jak závodníci, tak děti, které provozují judo čistě pro radost a bez ambicí. Ty, které se zúčastňují turnajů po celé ČR, sbírají medaile i na republikových šampionátech a účastní se výcvikových táborů a soustředění mládežnických výběrových družstev ČR.

Po skončení tréninku na Praze 13 se přesouvám s trenérkou Irinou Gračovou na další tréninkové místo. Je jím ZŠ Křemencova – kousek od Andělu na Praze 5. Zde je opět pestrá skladba dětí z nejrůznějších zemí. Poznávám i dalšího z trenérů – Nikitu Sydorenka. Ten společně s Irinou vede další tréninkovou skupinu.

Dozvídám se, že v Yawaře trénují i dospělí. Ty má na starosti Dmitry Kruglov, další z trenérského týmu. Jejich působiště je rovněž zde na Praze 5.

Celková atmosféra z klubu SK Yawara Prague na mě ,,dýchá“ velice pozitivně. Především fakt, že se zde vyskytují malí judisté (ale i starší kategorie), kteří se bez ohledu na národnost respektují, kamarádí a sdílí společné hodnoty – tolik žádaných pro celý náš sport – má obrovskou přidanou hodnotu.

Ano, zde motto světového juda – Judo víc než sport, je naplněno na maximum. 

Erik Hlaváček