Zemřel Josef Pražák. Judista, který se vzepřel osudu s jednou nohou

Smutná zpráva nás zastihla v uplynulých dnech. V 70 letech zemřel judista Josef Pražák, který spojil své jméno s judem na Spartě od 60. let. Známý byl nejen pro svoje vzepření osudu, kdy po amputaci dolní končetiny u juda zůstal, ale sbíral i republikové tituly v dalších sportech mezi sportovci s handicapem. V judistické kariéře poté pokračoval i jeho syn Josef.

Upřímnou soustrast rodině, přátelům a známým Josefa Pražáka vyjadřuje celý Pražský svaz juda.

Vzpomínku na Josefa Pražáka z Publikace 60 let juda na Spartě přikládáme v následujícím textu.

JOSEF PRAŽÁK, toho jména v řadě pátý, tedy JP5



Judo na Spartě a JP5
utrženo z věnce vzpomínek

JP5 se velmi zalíbilo judo po shlédnutí ukázek na Dětském dnu na Střeleckém ostrově, tehdy snad předváděné pod vedením pana Reisera.

ROH u rodičů JP5 pořádalo pro děti zaměstnanců kursy sebeobrany, které se odehrávaly se na Spartě. Trenéry sebeobrany na Spartě tehdy byl pan Kitzberger? Kdo měl zájem, mohl poté přejít do žáků či dorostenců. JP5 zájem měl. Žáky tehdy trénoval velký vzor všech žáků i dorostenců Vláďa Procházka. Žáky, kteří mezi tím vyrostli v dorostence, měl potom na starosti důstojný a noblesní pan Bříza. JP5 a ostatní žáci tam s překvapením zjistili, že v oddílu existuje i oddíl žákyň, dorostenek a žen. V tomto ženském oddílu byla později úspěšná i Zuzana, sestra JP5.

JP5 na soustředění, kterého se zúčastnila v roce 1971 také juniorská reprezentace z NSR i se svým trenérem, Mistrem Takehidem Nakatani.

Již na posledních trénincích na soustředění a vlastně dost dlouho před tím, se JP5 špatně běhalo pro silné bolesti nad kolenem, kde se udělalo cosi jako mohutný otok. V Praze mu pak urychleně odstranili nádor i s kolenem a celou pravou nohou.

Mezi sobě podobnými byl pak JP5 v lehké atletice mistrem republiky ve vrhu koulí, v hodu oštěpem, diskem a v pětiboji. JP5 se po nějaké době rozloučil s tímto druhem sportování a šel zpět na Spartu, kde mezi tím hledali trenéra pro oddíl ,,B“ mužů a na své předchozí odmítavé názory překvapivě docela zapomněli.

Hned na začátku působení si JP5 ujasnil, že jednonož to prostě nejde. Vzhledem k tomu, že již předtím vyhrál souboje s některými zakořeněnými protetickými dogmaty, založil si protetiku dolních končetin novou. V jejím rámci potom mimo jiné znovuvynalezl protézu pirátského typu.

Pak přišel převrat v roce 1989, Sokolové dostali zpět Sokolovnu a v roce 1995 judisty z jejich doja vyhodili. Historie Juda na Spartě a JP5 se tím definitivně uzavřela.

Ještěže na sparťanské tatami nastoupil v roce 1981 JP6 (Josef).