Mistrovství Evropy juniorů 2022 v Praze nabídlo medaili i emoce

Dlouho se na tuto akci čekalo. Po patnácti letech Česká republika přivítala Evropský šampionát juniorů. Tehdy byl nejlepším výsledkem z pražské haly Folimanka 5. místo Lukáš Krpálka, který tímto turnajem odstartoval hvězdnou kariéru. V UNYP Aréně na Podvinném mlýně dokázal vybojovat bronzovou medaili Adam Kopecký (-73 kg), pátá místa přidala děvčata Anna Marie Polnická (-57 kg) a Julie Zárybnická (-70 kg).  Petr Mladý (-73 kg) a Filip Ivanka (-81 kg) pak skončili na 7. místě. 

Neuvěřitelnou atmosféru dokázal vytvořit i čtvrtý soutěžní den, kdy byla na programu soutěž mix týmů. Český výběr se v 1. kole utkal s Nizozemskem. Po základních šesti utkáních byl stav nerozhodný 3:3. Losovala se tak váhová kategorie, která se utká znovu a bude rozhodovat. Osud určil, že to bude ta do 73 kg. Petr Mladý oproti svému utkání v základní části nedokázal holandského reprezentanta porazit a tažení českého týmu tak bylo na šampionátu ukončeno.

Do vysočanské sportovní haly po čtyři soutěžní dny zavítalo mnoho fanoušků juda, judistů a rodičů. Cíl byl jasný: vidět české reprezentanty v konfrontaci s nejlepšími evropskými juniory. Ti je nakonec nezklamali, nejvíce radosti přinesl druhý soutěžní den (pátek), který byl ,,vyšperkován“ bronzovou medailí Adama Kopeckého.

Z organizačního hlediska se jednalo o velmi zdařilou akci, což dokazuje i celá řada uznání od mezinárodních osobností juda, z nichž lze jmenovat např. viceprezidenta Galícijského svazu juda Eduardo Pallo Galána, který zveřejnil slova chvály na adresu Českého svazu juda: ,,Pracovní skupiny potřebují lidské osobnosti jako je předseda ČSJu Pavel Volek a jeho tým, který pořádá akce a žije judo s velkou vášní a láskou.“ 

Ano, toto MEJ bylo skutečně zdařilé. Patří mezi nejúspěšnější pro Českou republiku a potvrdilo, že Češi patří mezi špičkové evropské pořadatele turnajů juda. 

Výsledky reprezentace ČR

Adam Kopecký (-81 kg) – 3. místo (4 výhry, 1 prohra)

Julie Zárybnická (-70 kg) – 5. místo (2 výhry, 2 prohry)

Anna Marie Polnická (-57 kg) – 5. místo (3 výhry, 2 prohry)

Filip Ivanka (-81 kg) – 7. místo (2 výhry, 2 prohry)

Petr Mladý (-73 kg) – 7. místo (2 výhry, 2 prohry)

Antonín Dvořáček – bez umístění (2 výhry, 1 prohra)

Anna Skalská (-63 kg) – bez umístění (1 prohra)

Šimon Křížek (-73 kg) – bez umístění (1 prohra)

Tereza Bodnárová (-48 kg) – bez umístění (1 prohra)

Veronika Horáková (-52 kg) – bez umístění (1 prohra)

Tomáš Waldsberger (-66 kg) – bez umístění (1 prohra)

Michal Pfaf (-90 kg) – bez umístění (1 prohra)

David Dudy (-100 kg) – bez umístění (1 prohra)

Tomáš Raška (+100 kg) – bez umístění (1 prohra)