KYU CUP 2023 – turnaj, který nabídl další cestu

V Pražské UNYP Aréně proběhl v neděli 11. 6. 2023 KYU CUP 2023. Turnaj a společenská akce, kterou pořádalo Judo Academy, kde cílem nebylo porazit soupeře. Přes 1 000 dětí ukázalo technickou vyspělost a dovednosti dle nového zkušebního řádu. Zároveň tak mohly získat osvědčení o dosažení vyššího kyu.

Podle strůjce turnaje Jiřího Vaňka:  ,,KYU Cup ukazuje další ,,cestu”, kterou děti mohou společně se svými vrstevníky jít. Turnaj, který není stresem, nezná poražených a motivuje k dalším posunům”.

Inspirací Kyu Cupu se stal Miguelito Trophy, který ve Španělsku každoročně přivítá kolem 3 500 dětí.

Za vším zde stojí španělský trenér, metodik a místopředseda Galicijského svazu juda Eduardo Galán Palla, který po skončení KYU Cupu zároveň vedl i seminář přímo v místě konání KYU Cupu. Tématem byla metodika vedení tréninku dětí. Dále představil i to, jakým způsobem ,,rozkvetlo” judo v Galícii, ze které pochází několik olympioniků z OH Tokio.

Na semináři zaznělo několik myšlenek, které symbolizují přístup tohoto zkušeného senseie: ,,Po jednom setkání s Antonem Geesinkem mi tento mistr řekl: ,,nejlepší trenér je ten, který respektuje cestu každého svého svěřence a v ní ho maximálně podpoří. Automobilky také nevyrábí jen nejluxusnější modely, v judu však má stále mnoho trenérů tendenci vychovávat pouze Ferrari. Toto chování však může vést nakonec ke konci.“