Mistrovství ČR mužů a žen 2023

V sobotu 14. 10. 2023 proběhlo Mistrovství ČR mužů a žen 2023 ve Sportovní hale Jedenáctka na Chodově. Seniorský republikový šampionát se v hlavním městě uskutečnil po 18 letech. ,,Jsem nesmírně hrdý, že můžeme po tolika dlouhých letech přivítat tento domácí turnajový vrchol“, řekl předseda Pražského svazu juda Erik Hlaváček. Právě KSJu Praha byl pořadatelem akce.

Již několik měsíců dopředu bylo zřejmé, že Pražský svaz juda se zhostí domácího šampionátu se vší důležitostí. Tomu odpovídali i pozvaní hosté, kteří na Jedenáctku dorazili. Mezi prvními pozdravil všechny přítomné dvojnásobný prezidentský kandidát a senátor Pavel Fischer, místostarostka Prahy 11 Zuzana Böhmová, předseda ČUS Miroslav Jansta či místopředseda NSA Roman Brandýs. Českou státní hymnu zapěl zpěvák Zbyněk Drda. Baletní vystoupení na píseň Vltava od Bedřicha Smetana předvedla mladá umělkyně Marie Aneta.  

Na šampionátu byli oceněni i významné osobnosti českého juda. Ty obdaroval dvojnásobný olympijský šampion Lukáš Krpálek společně s předsedou Českého svazu juda Pavlem Volkem. Sedmý DAN převzal dlouholetý šéftrenér sekce juda při Resortním středisku vrcholového sportu Victoria VSC Jaromír Lauer, předseda historicky nejúspěšnějšího judistického oddílu USK Praha Pavel Vaněk obdržel VI. DAN, bývalému předsedovi Kolegia DANů a strůjci předchozího zkušebního řádu Jiřímu Velemu byl udělen VIII. DAN. Psycholog a nově člen vědecké komise EJU Pavel Harsa se stal majitelem VI. DANu. Ten navíc obdržel i Plaketu Pražského svazu juda za přínos judu na jeho území. 

A dařilo se i pražským oddílům. Nejúspěšnějším na celém šampionátu se stalo USK Praha se ziskem dvou zlatých i stříbrných medailí, ke kterým přidalo ještě čtyři bronzové kovy. Dva závodníci z TJ Sokol Praha Vršovice se probojovali až k finálovému utkání, berou stříbro. Mistra ČR hlásí Judo Academy, přidává k němu ještě jeden bronz. Ten zaznamenala i Lída Svatoň z Czech Masters Judo Club. 

Generálním partnerem MČR mužů a žen 2023 se stala developerská skupina FINEP. Akci podpořil i Know limits. 

Výsledky MČR mužů a žen 2023 zde: Výsledky – Mistrovství České republiky mužů a žen (csju.cz)