Tour de club – JC Tatran Praha

V uličkách na Praze 7 poblíž fotbalového stadionu AC Sparta Praha se prodírám k další zastávce na trase Tour de club. Tentokrát mé kroky směřují do Tatranu. Ten již od roku 2006 sídlí v Sokole Bubeneč – nově v horním patře. Při vstupu do tělocvičné jednoty míjím na nižších patrech různé kolektivní sporty. Při cestě po schodech mi už však zvuky napovídají, že jsem tu správně. Beru za kliku a přede mnou se rozprostírá kolem 30 malých judistů s jejich trenérem. Můžeme začít.

Od prvního pohledu na tělocvičnu jsem příjemně překvapen. Výzdoba v judistickém stylu, úhledná a čistá (barevné pásky na stěnách, plakáty házejících judistů), kde dominuje u východu z dojó do kanceláře logo JC Tatran Praha. To je tak symbolickým středem tělocvičny. Alespoň na mě to tak působí. Stejně tak to, že v přítomným dětech má přítomnost vzbuzuje zvědavost. Ne vždy se tu zřejmě objevuje někdo s nahrávacím zařízením a pořizuje videozáznam. 

To už se ke mně dostává předseda oddílu Roman Kadlec. Představuje mi tréninkovou jednotku dětí, její náplň a trenéra Petra Melmuku, který přišel z Judo Bivoj. Trénink je svižný, má dynamiku a nepostrádá atmosféru dobře odvedené práce. Chvaty doplňují kondiční cvičení, stejně tak randori. S těmito dětmi se dá ,,zahrát spoustu muziky“. Však se Tatran v mládeži pohybuje mezi 5 nejúspěšnějším pražskými oddíly. Tyto děti jsou toho důkazem.

Nejen mládežnickou skupinu jsem však měl možnost vidět. Ve druhém tréninku v mé přítomnosti jdou na to ,,dospěláci“. Těch je o poznání méně než dětí, ale i tak se ke dvaceti členům blížíme. Zde už vidím výrazné rozdíly ve výkonosti jednotlivců. To neprozrazují jen pásky, ale i předváděné chvaty. A v tento moment si uvědomuji, že právě tímto okamžikem Tatran potvrzuje svoji vizi, kterou se snaží odlišit od ostatních oddílů: ,,u nás může začít s judem skutečně každý a v jakémkoliv věku.“ Tuto skupinu už si bere na starost předseda Roman Kadlec. Začíná se velmi důkladnou rozcvičkou, rozpadáním, gymnastikou a technikami. Ty však rovněž nepostrádají dynamiku, převažují intervalová technická cvičení. Tatami se otřásá v základech. Před sériemi technik si Roman Kadlec bere ukeho a předvádí daný chvat. Poté se jde opět zpět do intervalů.

Má návštěva je u konce. Loučím se a odebírám po schodech do rušného života na Praze 7 s příjemným pocitem dobře stráveného večera. Ve společnosti správné judistické party, která má zdravě ,,položené“ základy, energické vedení, kvalitní trenéry a smysluplnou vizi. Oddíl, který je vyvážený ve svém přístupu k judu a vlastním členům. Těmi se mohou stát ti, kteří mají chuť vrhnout se do tohoto krásného bojového sportu. Bez ohledu na to, kolik jim je a jakou mají výkonost. V Tatranu je dobře postaráno o každého bez rozdílu. A tak to má být.

Erik Hlaváček

24. 2. 2023